Слово "бісер" запозичене з арабської мови, де busra означає підроблені перли, стеклярус.
Що таке бісер, мабуть, знають усі, - це дрібні скляні намистинки з отвором.
Ну, намистинки і намистинки. Для тих, хто ніколи впритул не стикався з бісером, усі бісеринки, як то кажуть, на одне обличчя. Максимум, що знає обиватель - круглі бісеринки і "палички".
Коли ж починаєш детальніше цікавитися цими маленькими скельцями, то дивуєшся розмаїттю бісеру. І навіть бувалим рукодільницям часом важко ідентифікувати до якого виду належить той чи інший зразок. У цій статті розповім про основні види бісеру.
Головна відмінність бісеру - форма та розмір.
Круглий бісер - насправді не зовсім круглий, тобто не ідеальної кулястої форми, а радше закруглений.
Рубка - рубаний бісер (cut beads) - короткі трубочки. Може бути гладкої циліндричної форми (2 cut beads) або гранована (3 cut beads).
Коса рубка (pieces) - трубочки, відрізані не поперек, а під кутом. Завдяки цьому низка виглядає "ламаною".
Стеклярус - довгі трубочки з кольорового скла. Довжина в кілька разів більша за діаметр. Розмір стеклярусу визначений його довжиною. Трубочки можуть мати рівну гладку поверхню і грановану поверхню. Також буває кручений стеклярус (ніби перекручений). Під час роботи зі стеклярусом рекомендують використовувати нитку підвищеної міцності у два складання або дріт.
Розмір круглого бісеру визначається його діаметром. Чим вища цифра - тим дрібніший бісер. З дрібним бісером працювати складніше, ніж з великим, зате вироби з нього виходять красивішими.
Найчастіше в магазинах можна купити бісер №6-12
Бісер з номерами №11 і №12 вважається дрібним. Такий бісер ще називають "зерном".
Бісер №8-10 вважається середнім.
І великий - бісер № 6 і №7.
Але є ще дуже великий бісер (бісерні намистини) - №4 і №5 і дуже дрібний, крихітний бісер - №13-20.
Де виробляють бісер
Найдешевший, і відповідно, найменш якісний бісер, який є на ринку - китайський (тайський). Виробників багато і якість китайського бісеру коливається від "дуже погано" до "цілком добре". Найчастіше китайський бісер представлений торговими марками ОК, ААА, АВС, Two birds тощо. На багатьох упаковках немає ні розміру, ні номера кольору - нічого, що допомогло б споживачеві.
У роздрібний продаж китайський бісер надходить зазвичай без будь-яких розпізнавальних знаків про виробника.
Китайський бісер - бісер, який продають деякі компанії під своїми брендами, але виготовляють у Китаї або Тайвані.
Чеський бісер кращий за китайський головним чином тим, що бісеринки мають більшу однорідність, калібр. Тому такий бісер ще називають каліброваним. Ним легше вишивати, ніж китайським. Картини мають гарніший вигляд. Він менше схильний до вигоряння та линяння при пранні. Найбільше поширений у нас чеський бісер "Preciosa". Чеський бісер дорожчий за китайський у кілька разів.
Японський бісер ще більш рівний, майже ідеальний. Бісеринки мають більші отвори, тому багатьом з ними легше працювати. Японський бісер найдорожчий.
Бісер дуже різноманітний. Ви знайдете безліч забарвлень бісеру з різноманітними покриттями. Дати точну класифікацію цьому різноманіттю важко. Ба більше, у різних джерелах бісер, схожий за описом, називають по-різному. У цій статті я наведу класифікацію, яка мені найбільше сподобалася.
Прозорий бісер - зі скла, яке добре пропускає світло.
Напівпрозорий, опаловий - зі злегка молочного скла, що частково пропускає світло. Непрозорий - зі скла, що не пропускає світло, без покриття, не блищить і має суцільне забарвлення. Зі срібною лінією (пофарбований зсередини) - отвір має дзеркальне, срібне покриття. Найчастіше покриття срібне або посріблене. Рідше - мідне, бронзове або золоте. Такий бісер ще називають "парчевий", "вогник", silver lined. Бісер із лінією "хамелеон " - отвір усередині має покриття, колір якого відрізняється від кольору скла. Бісер з лінією - пофарбований зсередини кольором (crystal lined inside) - прозорий бісер з безбарвного або кольорового скла, внутрішня поверхня отвору якого пофарбована кольоровою фарбою. Шовковий - скло вкрите борозенками, що робить його схожим на мінерал "тигрове око" або на шовкову тканину.АВ (aurora boreals) або "північне сяйво". Райдужне покриття поверхні бісеринки (як мильна бульбашка).
Ірис - "бензинове" покриття на непрозорому бісері, що надає йому металізованого вигляду. Матове - тертий бісер із шорсткою поверхнею. Металізоване/гальванізоване - бісеринки покриті шаром металу.Фарба - бісер покривають фарбою, щоб домогтися кольорів, які складно отримати в склі.
.
Блиск (глянець) - блискуче покриття. Може бути прозорим, кольоровим або металізованим.Блискучий бісер без переливів називається люстровим (lustred).
Блискучий перламутровий трохи прозорий бісер зі злегка білястим покриттям, що нагадує перли, називається цейлонським або перловим. Смугастий - бісер зі скла, в яке були впаяні кольорові смуги. Мармуровий, меланжевий - бісер з неоднорідним покриттям, ніби з погано перемішаного кольорового скла. Бісеринки злегка відрізняються одна від одної відтінком або тоном. Мокрий (обливний) - злегка прозорий бісер пастельних відтінків зі злегка блискучим покриттям, яке нагадує карамель.Це основні види бісеру та покриття.
Слід сказати, що бісер може поєднувати кілька видів покриття. Тому іноді його складно класифікувати.
сподіваюся, ця інформація була для вас хоч трішки корисною.
(с) Маковка